Fight Club
13 juni '12
Plats: Stampen, Stora Nygatan 5
T-bana: Gamla stan
Insläpp: Kl 19:00
Entré: 80 kr
Bilder Text: Leo Vene
Foto: Samuel Friberg
19:30 Neutral Fall Neutral Fall består av tre, snart fyra, kompisar och har funnits sedan hösten 2009. Deras musik beskrivs nog allra bäst som indierock, där instrumenten enligt bandet själva "känns emotionella", då bandet hela tiden tänker ett varv extra vad gäller känslan i låtarna. Men de hade kunnat välja ett helt annat spår.
- Först var vi fem i bandet, artonåringar som tyckte att det var ascoolt med dödsmetal. Sen så kände vi efter en sommar att det kanske inte var så jävla coolt, sparkade de andra två och bröt helt med dödsmetalen. Det här känns både mer lättillgängligt och roligare. Och bättre.
Bandets Hemsida 20:00 Helloheads Helloheads är tillbaka under nytt namn, med nya låtar och några månader äldre än sist. Bandet säger sig ha fått ett grepp om "vad man håller på med" och mer hittat den stil man vill förhålla sig till. Popen som fanns där en gång är nu mer avskalad och istället har man dragit sig mer åt punkrockhållet.
- Det är inte punk som i Six Pistols, men lite samma energi. Våra låtar bygger på mycket energi och ett visst djup, men själv så tänker jag inte så mycket på vad det är vi spelar rent genremässigt. Man är nästan lite rädd för att genrebestämma sig och på så sätt begränsa musiken.
Bandets Hemsida 20:30 Made In China Made in China började i en polares garage uti Danderyd under sjuan på högstadiet, och där har man faktiskt blivit kvar. Men musiken har tagit många resor och idag försöker man att blanda allt från The Doors till Arctic Monkeys, The Strokes och Mando Diao, för att nästan lägga lite Audioslavetunga riff på sina håll. Nyligen så vann man 10 000 kronor i promotion, som nu ska läggas på att i första hand få ut musiken till skivbolag och festivaler.
- Vi har dubbelt så mycket låtar nu som vi hade när vi spelade på Fight Club sist. De nya låtarna är inte nödvändigtvis bättre än de gamla, jag gillar de äldre som fan, men de är mer slipade, mer proffsiga rent instrumentalt.
Bandets Hemsida 21:00 Cosmic Rays Cosmic Rays, ett namn som ursprungligen kommer från en Charlie Parker-låt med samma titel, började i det traditionella bluesträsket men har med tiden rört sig sakteliga åt det lite hårdare och snabbare. Bland influenserna finns artister som Howlin' Wolf och Chuck Berry, och bandet, som funnits sen juni-juli förra sommaren, gör ingen hemlighet av att "det var bättre förr".
- De äldre banden skapade häftigare musik, därför blir det ju lätt att man drar åt det mer traditionella. Och eftersom vi är bara är tre så blir det ett kul sound att jobba med, många hål som måste täppas till, och det är utmanande.
Bandets Hemsida 21:30 Mellow Fellows Bild och intervju med bandet läggs vanligtvis upp 10-14 dagar före evenemanget. Bandets Hemsida 22:00 Adiafora & Trädvältarklubben Allt började på en fest i Huddinge. Ett gäng kompisar fick för sig för att dra ut i skogen och, som de själva beskrivit det, "välta några träd". Sagt och gjort, trädet föll och Trädvältarklubben uppstod. Idag består man av tio stycken både trädvältare, icketrädvältare och en saxofonist som skjuter älgar. Längst fram står de tre killarna som utgör Adiafora, en rapgrupp som ikväll alltså backas upp av komp från just Trädvältarklubben.
- Det är ju någonstans rap hela tiden, och trädvältargrejen har lite blivit vårt trademark. Vissa måste sälja knark eller döda någon för att synas, vi valde att välta träd istället. Vad gäller musiken så är den melodisk och dansant, och det ska bli kul att spela på Stampen.
Bandets Hemsida