Fight Club
1 februari '10
Plats: Stampen, Stora Nygatan 5
T-bana: Gamla stan
Insläpp: Kl 19:00
Entré: 80 kr
Bilder Text: Leo Vene
Foto: Marie Guldager
19:30 Forever Eclipse Forever Eclipse var till en början ett soloprojekt, och är det till stor del än idag, även om de avancerade gitarrsolona nu kompletterats med ett fullt band runtomkring. Vem som är förebilden råder det dock inga som helst tvivel om.
- Yngwie Malmsteen blandade in mycket Beethoven och Bach i sin neoclassicmetal, och det är just vad neoclassic står för; klassiska slingor. Och dessutom så blandar genren in alla stilar, och det är därför som jag själv spelar den här typen av musik.
Bandets Hemsida 20:00 Pronoid - Motsatsen till paranoid. Istället för att du tror att alla hatar dig så betyder pronoid att du tror att alla älskar dig. Jag sprang på namnet för en massa år sen och sen har det hängt med.
Pronoid är ett gäng om fem vänner som började spela för ett drygt år sedan och som härstammar från mer eller mindre olika musikbakgrunder. Men så fann man varann i rocken, metalen, och har sedan dess gått från klarhet till klarhet.
Bandets Hemsida 20:30 Surya Surya, som står för "Supereme Light", är ett enmansprojekt på två gitarrer som i sin tur ställs mot förstärkaren för att framkalla särskilda, unika, gitarrljud. Därefter spelas musiken efter en baston, och bygger sedan mycket på borduner och soundscaping som bidrar till ett smått ambientaktigt sound - med mycket bas.
- Jag hoppas att folk kan ta till sig, men det är få som fattar grejen. Det är inte låtar man nynnar på efter en konsert eller står och hånglar till. Det är mer en massage för hjärnan. Det är inte bara musik, och ska sanningen fram lyssnar jag väldigt sällan på musik. Jag tar mer influenser från böcker, exempelvis H.P. Lovecraft.
Bandets Hemsida 21:00 Los Sin Nombre Bandet bildades 2002 av bassisten Jack Karlsson, gitarristen Saul Camera, och sångaren Pär Palm. Första demon släpptes i slutet av samma år. De följande åren var fyllda med spelningar och bra recensioner i lokalpressen. Efter ett antal demoinspelningar förstärks bandet 2008 av Linus Melchiorsen och Martin Fogander. Los Sin Nombre påbörjade låtskrivandet av ett fullängdsalbum. Efter åtta månaders arbete har bandet kvalitetsmässigt klivit upp i första divisionen bland Metal(core)band, i och med färdigställandet av den kompromisslösa debuten "Blind Leading Blind". Elva mycket starka låtar som i en fet produktion levereras av lysande musiker och en brilliant sångare, som i framtiden kommer att inta en särställning inom genren. Bandets Hemsida 21:30 Eosphorus Eosphorus är sannolikt mer kända för Fight Club-publiken under namnet Darktation, men bestämde sig nyligen att gå in en ny fas och där någonstans också byta namn. Musiken är densamma, även om det nya materialet vittnar om ett pånyttfött band.
- Vi var alla instängda och kände att det skulle låta på ett visst sätt, men nu har vi släppt alla tyglar. Till skillnad från den amerikanska black metal-scenen så satsar vi inte enbart på tunga ackord och dubbelpedaler utan man måste känna något i musiken. För oss är inte självändamålet att skapa adrenalinflödet, utan energin ska komma mer inifrån.
Bandets Hemsida 22:00 Paradoxical Paradoxical är engelska för paradoxal, men när det kommer till bandet själva är man inte det minsta av den varan. Istället går Paradoxical rakt på sak med sin progressiva dödsmetal, som i regel bygger på två komponenter. Det ska groova, och det ska svänga.
- Vi har väl inte gigat mer än sju-åtta gånger, men vi börjar komma till ett stadie nu när man får komma ut lite mer. Man måste ha en repetoar, och det tar ju liksom ett tag att få ihop en låtlista. Man vill ju ha låtar man kan stå för, helt enkelt.
Bandets Hemsida